top of page
BIJZONDERE AANDACHTSGEBIEDEN
Verder na verlies
Praktijk Lente biedt begeleiding  bij verlies en tegenslag of een heftige levenswending. Het kan gaan om een recent verlies of om een gebeurtenis van langer geleden die nog (onbewust) aandacht vraagt. Rouwen is alles wat je voelt en ervaart bij verlies, tegenslag of heftige levenswending. Je komt terecht in een compleet nieuwe situatie waarin je opnieuw je weg moet vinden, vaak eerst de weg terug naar jezelf. Het is een intensief proces dat gepaard kan gaan met je verdrietig, boos, machteloos, radeloos of eenzaam voelen. Ook is het een tijd van opbouwen, leren leven met het verlies of de tegenslag en weer geluk ervaren. Bij praktijk Lente kun je op verhaal komen, waarbij er ruimte is voor al je gedachten, gevoelens en emoties. Je krijgt ondersteuning in de zoektocht naar een nieuwe invulling van je leven. Dit is een actief en heel persoonlijk proces, waarin jij het tempo bepaalt. Je leert omgaan met je emoties en ontdekt hoe jij het verlies een betekenisvolle plek in je leven kan geven, zodat je weer in je kracht komt te staan en verder kunt.

‘Verdriet kan een uitnodiging vormen om onze prioriteiten opnieuw te bekijken en nieuwe beslissingen te nemen: om een nieuwe band te creëren met onze vreugde en ons doel, opnieuw proberen de beste te zijn die we nu kunnen zijn, om te accepteren dat het leven ons een nieuwe richting op stuurt.’

Edith Eger uit haar boek Het Geschenk

 
Een goede laatste fase

Een goede laatste fase verzacht de rouw  is mijn overtuiging. Als je partner, vriend, vriendin of andere dierbare ongeneeslijk ziek is, begint een zware fase van afscheid nemen en loslaten. Zo’n laatste fase kun je maar 1 keer doen. Er komt enorm veel op je af, de zorgtaken nemen toe, emoties buitelen over elkaar heen. Je wilt vasthouden terwijl je moet gaan loslaten. In mijn werk ervaar ik hoe partners en andere dierbaren in een zorg- en regelflow raken en nauwelijks beseffen in welke situatie ze verkeren. Er is geen ruimte om zich af te vragen hoe ze deze laatste fase met hun dierbare het liefst zouden beleven. In individuele begeleiding, relatiegesprekken of in een groepstraining sta je stil bij wat jou/jullie overkomt en hoe je deze periode zo goed mogelijk samen en apart kunt beleven. Thema’s die aan bod komen zijn communicatie, vasthouden en loslaten. Wat doet er nu toe? Hoe houd ik het vol? Wat past bij mij, bij ons? Hoe toe te leven naar het afscheid? 

 

Zingeving

Je kunt het gevoel hebben vast te zitten, niet weten wat je wil. Het borrelt maar je weet er geen handen en voeten aan te geven. Zo’n fase kan gepaard gaan met gevoelens van onrust en onbehagen.  Als deze gevoelens langer aanhouden, kan de professionele begeleiding helpend zijn. Ik onderzoek graag samen met jou hoe je opnieuw tot zin en samenhang kunt komen.

Speelt dit bij jou?
 

  • Verlies van een dierbare door overlijden

  • Verlies van een partner door scheiding

  • Verlies van werk

  • Verlies van vertrouwen

  • Verlies van gezondheid door een chronische of ernstige ziekte

  • Het uit huis gaan van de kinderen

  • Verlies door verhuizing

  • Contactbreuk met een kind

  • Verlies of gebrek aan toekomstperspectief

Depositphotos_18706163_original.jpg
bottom of page